• Bel nu
    03/291.99.75

  • Krijg geld terug van de overheid

    Als u uw gevel of woning isoleert kan u genieten van een premie van de overheid. Dit bedrag is een bepaald percentage van de factuur van de verbouwing, afgetopt op een maximumbedrag. Hoeveel uw isolatiepremie effectief bedraagt hangt af van uw inkomen, gezinssituatie en het feit of u al dan niet nog een andere woning in uw bezit heeft.

    OPGELET: We hebben hieronder geprobeerd u zo correct mogelijk te informeren op basis van wat we zelf kunnen terugvinden op de websites van de overheid. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele onjuiste informatie. De laatste informatie kan u best altijd zelf even nakijken op de websites van de overheid.

    Wie komt in aanmerking?

    Om in aanmerking te komen voor een premie dient het wel te gaan om het isoleren van een bestaande woning, een zogenaamde renovatie; dus geen nieuwbouwwoning. Concreet betekent dit dat de woning vóór 1 januari 2006 in gebruik genomen dient te zijn.

    In het geval van appartementen kan de VME of eigenaar-bewoner de premie aanvragen.

    Trouwens, een extra voordeel van het isoleren van een bestaande woning is dat u geniet van het verlaagd BTW-tarief van 6%. Regel is dan wel dat u dient te werken met een erkend aannemer, zoals JACK!

    Minimale isolatiedikte

    Let wel, om in aanmerking te komen voor een isolatiepremie voor uw buitengevel dient de minimale isolatiewaarde, de zogenaamde R-waarde, hoger te zijn dan 3m²K/W. Concreet betekent dit dat, indien we isoleren met EPS, de dikte van de geplaatste isolatie minimaal 10cm moet zijn.

    EPS isolatieplaten hebben namelijk een λ-waarde (=lambda-waarde of warmtegeleidingscoëfficient) van 0,032. De omrekenregel tussen R-waarde en Lamba-waarde is: R = d / λ, waarbij d de isolatiedikte is in m uitgedrukt. Voor een isolatiedikte van 10cm wordt dat bijgevolg R=0,1/0,032 = 3,125m²K/W, wat groter is dan de vereiste 3.

    Wij raden u trouwens telkens aan om dikker te isoleren, namelijk 14cm. Niet alleen zal de isolatiewaarde hoger zijn (R=4,375m²K/W), maar bovendien zal de waarde van uw huis verhogen, nu en bij verkoop. Je energiefactuur zal namelijk nog lager worden, maar bovendien zal je EPC-score verhogen, waardoor je mogelijks ook in aanmerking komt voor een EPC-labelpremie. De overheid stuurt bovendien aan op steeds strengere isolatienormen: de isolatienorm van 14cm is de isolatienorm voor 2050. De meerkost van 4cm extra isolatie is bovendien minimaal.

    Regels vanaf 1 juli 2025

    Om te bepalen hoeveel u nu effectief terugkrijgt van uw investering deelt de overheid u in in één van de 4 verschillende inkomenscategorieën, waarbij categorie 1 de hoogste inkomens omvat, en categorie 4 de laagste.

    Om de zoveel tijd veranderen de regels. De regels die momenteel ingaan vanaf 1 juli zijn devolgende:

    • De 2 laagste inkomenscategorieën, categorieën 4 en 3, ontvangen een premie van respectievelijk 50% of 35% van het factuurbedrag. Dat factuurbedrag is begrensd op 10000 euro. Maw, de maximum premie bedraagt 5000 of 3500 euro.
    • De middelste en hoogste inkomens, categorieën 2 en 1, ontvangen een forfaitaire premie (lees: vast bedrag) per m² voor maximum 100m² aan buitenmuurisolatie, en bovendien afgetopt op respectievelijk maximum 25% of 20% van de totaalfactuur. Voor de middelste inkomens is het vast bedrag per m² 22.5 euro, zodat u maximum 2250 euro ontvangt van de overheid. Voor de hoogste inkomens is dit 15 euro per m², en dus maximum 1500 euro.
    • Ook voor investeerders in een niet-woongebouw, of investeerders in een appartementsgebouw (=VME) worden de premies gewijzigd. Maximum 40% van de totaalfactuur en respectievelijk maximum 15 of 22.5 euro per m².
    • Niet- eigenaar-bewoners of investeerders vallen voor de premieaanvraag voor een eengezinswoning of appartement in categorie 1 van eigenaar-bewoners.
    • Daarnaast vervalt de premie voor asbestverwijdering van de buitenmuur volledig.
    • En ook voor dakisolatie en het vernieuwen van ramen&deuren gelden gelijkaardige wijzigingen.

    Meer info over de wijzigingen kan u lezen op de website van de overheid:

    Simulator

    Wij hebben natuurlijk geen zicht op uw inkomen en kunnen dus voor u moeilijk beloftes doen over de isolatiepremie die u ontvangt. Als u exact wil weten hoeveel u overhoudt, dan raden we u aan gebruik te maken van de simulator van de overheid. Aan de hand van enkele eenvoudige vragen weet u onmiddellijk hoeveel u zal ontvangen.

    JACK! helpt u

    JACK! informeert en begeleidt u bij het indienen van uw dossier bij de overheid.

    Wat heeft u daarna nodig om uw dossier correct in te dienen:

    1. Het attest “buitenmuurisolatie” dat wij u ingevuld bezorgen aan het einde van de werf
    2. De verschillende vorderingsstaten die u in de loop van de werf ontvangt
    3. De facturen die van ons ontvangen heeft

    Zodra de werken gedaan, gefactureerd en betaald zijn, kan je de premie aanvragen via MijnVerbouwpremie:

     

    Laat uw gevel isoleren door JACK!, voor een zorgeloos traject en perfecte uitvoering.

    contacteer ons